Længe leve forskelligheder…
Vi er alle forskellige, så derfor oplever vi forskelligt og derfor påvirker det os forskelligt.

rødvin

Når vi vokser op i en familie, hvor alkohol fylder alt for meget og bliver et problem (eller flere problemer), vil det altid påvirke os i en eller andet retning. Vi får forskellige oplevelser og det får forskelige konsekvenser for den enkelte. Sådan er vi jo forskellige – heldigvis. Jeg ved i hvert fald, at jeg og mine søskende har en samlet opfattelse af, at noget var helt galt i vores barndoms-og ungdomshjem, men vi har alle, qua vores forskellige aldre og personligheder, oplevet noget forskelligt og opfattet tingene forskelligt.
Det er egentligt en spændende indgangsvinkel, når man taler om folk generelt. Det behøver ikke at være børn og voksne fra familier med alkoholproblemer, andre mennesker har OGSÅ deres forskelligheder, som gør dem til dem de er. Deres oplevelser i deres barndom påvirker dem, til dem de er. Vi bliver alle påvirket af faktorer omkring os – sociale og kulturelle. Vi får oplevelser og erfaringer med i vores bagage. Vi putter det i vores “rygsæk” og bærer den med os resten af livet.

Kilde: "Voksnes alkoholvaner" - Rapport fra Sundhedsstyrelsen og Statens Institut for Folkesundhed 2008

 

Jeg kommer i tide og utide til at tænke på, HVORFOR folk bliver så dumme, at de ikke selv kan se, at de drikker for meget. Samtidig med det så skammer jeg mig på de voksne vegne. Tænk at de vil være det bekendt. Tænk at de vil gøre det mod deres børn. Tænk at SÅ mange voksne drikker så meget, at det kommer til at betyde noget for deres børns ve og vel.
Jeg siger bare: JEG FATTER DET IKKE!!

Alkohol1

 

Nogle af de ting man kan opleve, når man er barn i en familie, hvor der er alkoholproblemer er: lavt selvværd, angst, bange for at blive forladt, man giver ofte sig selv skylden, dømmer sig selv med at man ikke er god nok, man tager ansvar for alt, mistillid, rodløs, man kan føle at livet er noget rod, ensom m.m. Alt det kan selvfølgelig påvirker barnets hverdag, og samtidig følger det hele med ind i voksenlivet, hvor det typisk bliver siddende og påvirker den voksnes liv og dagligdag.

Kilde: "Voksnes alkoholvaner" - Rapport fra Sundhedsstyrelsen og Statens Institut for Folkesundhed 2008

 

Ofte går vi rundt med en følelse af, at det bare er vores egen skyld, vi duer ikke til noget, og vi skal bare tage os sammen. Sådan kan vi godt have det – os der har boet i en familie med alkoholproblemer. Man vil så gerne bekræftes på at det man gør, er godt – ikke bare godt nok – men godt. Når vi så får den bekræftelse (og det gør vi tit, for vi gør tingene mere end godt nok, så vi er sikre på, at ingen ser vores fejl), så tager vi det alligevel ikke helt ind, for det har vi aldrig lært. Vi har nemlig ikke lært at mærke os selv.

Kilde: Sundhedsstyrelsen "Når far og mor drikker" faktablad 3.

 

Jeg bliver skræmt, ked af det og overrumlet over, at så mange ender med selv at pådrage sig en misbrugsadfærd. Ca. en tredjedel??? Synes I ikke, det er meget og helt forkert, at det skal ende sådan for nogle? Det har de da ikke fortjent. Men det bevidner jo også bare, at det giver så voldsomme indre sår, som er nødt til at blive bearbejdet, for at man kan komme hel igennem det.

Alkohol6
Er du i den situation, hvor du oplever en total følelsesmæssig forvirring indeni, så søg hjælp. Du skal ikke gå med det selv.
Er du lærer eller pædagog, så tag dig godt af børnene. Børn fra hjem med alkoholproblemer går ofte og gemmer på en masse hemmeligheder. De kan være svære at spotte. Men du SKAL se dem.
Er du voksen, forældre og drikker for meget (meget eller lidt, men stadig for meget), så søg hjælp. Gør det for dine børns skyld.
Kig dig omkring og se om der er nogle omkring dig, der får “en tår” for meget. Så gør dog noget!

Kilde: Sundhedsstyrelsen "Når far og mor drikker" faktablad 3.

 

Når man lever i en travl verden, hvor mange vælter med stress, kan man godt blive lidt forpustet. Det bliver ikke mindre, hvis du er utrolig hård ved dig selv og har din egen indre slavepisker, der hele tiden pisker dig selv til at klare og klare og klare. Du har jo lært at du skal kunne klare det hele og ingen skal kunne se på dig, at det bliver for meget. Ja, så er det altså, at man vælter, så hele jorden runger under dig – i lang tid. Mon jorden nogensinde kommer helt i ro igen, kan man godt tænke (læs: Kan jeg godt tænke!)

Alkohol7

 

Det var ordene for i dag. Jeg bliver ked af det indeni, når jeg læser alle de tal og facts, men tænker samtidig, at der være håb derude. Håb for at hjælpe nogle, der har brug for den hjælp.. Jeg kan selvfølgelig ikke gøre det alene, men DU kan også gøre en forskel. Om det er dig selv, der har brug for hjælp, et barn i skolen, naboen, kæresten eller en helt anden. Så SIG NOGET. Ingen fortjener at vokse op med fulde forældre, ingen fortjener at drikke sig fulde og ødelægge der eget liv eller familiens. INGEN skal opleve at miste deres forældre alt for tidligt – fordi alkoholen åd dem op indefra. Vil du byde dine børn det?

INGEN, sagde jeg.

With all my love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *