Ja, det lyder da helt tosset at ferie med stress, ikke er en god kombi, men prøv lige at læse videre. Jeg har tumlet med dette indlæg i flere uger…

Børnenes ferie er for længst overstået… Og hvilken en. Altså, vi har haft en dejlig ferie. Det HAR vi. Bedre en sidste år – og sidste år – men når det så er “skrevet”, så er det bare ikke sjovt at have ferie, når man hele tiden skal tage hensyn til sig selv eller andre skal tage hensyn til én. Jeg kan sige det med tre simple ord: JEG HADER DET. Altså ikke ferie, men at der skal tages hensyn.

ferie

Den vigtigste og mest irriterende grund er, at jeg ikke kan det, jeg gerne vil. Jeg kan ikke tage på de samme ture, som jeg plejer. Jeg er simpelthen for træt. Jeg kan heller ikke holde til alt for mange mennesker på én gang, så vores tur til Fårup Sommerland i sommerferien var en meget anstrengende dag for mig, men samtidig en god tur. Jeg nød dagen, men betalte bare en utrolig høj pris dagen efter (en dag med migræne). Og det var til trods for, at jeg i halvanden time midt på dagen, søgte lidt væk fra menneskemængden for at tage et hvil.

Mange tanker giver uro

Allerede inden jeg holder ferie med min familie, har jeg tonsvis af tanker, spekulationer og bekymringer inde i mit hoved. Hvordan kommer det nu til at gå? Kan jeg klare det? Hvad nu hvis jeg ikke kan? Får jeg migræne? Bliver jeg belastende at være sammen med? Er jeg sart? Får jeg overhovedet mulighed for at få den samme ro, som jeg plejer? osv. osv.

Når man er i et fuldstændig stressnedbrud i kroppen, som jeg er, så er alle nye ting og forandringer svære. Det kunne tydeligt ses på alle mine bekymringer inden ferie, men også mine træthed i starten af ferien. Det var simpelthen for overvældende og omfattende. Det samme kunne sørme mærkes, da hverdagen startede igen. Nye ting og forandringer i hverdagen – og Mutti er ramt igen. Det kræver lige lidt tilvænning igen, som kan være lidt svært at acceptere. Nu havde jeg jo lige vænnet mig til feriens nye dagligdag. Er det ikke mærkeligt?

Gik det eller ikke?

Jeg fandt ud af, at jeg godt kunne klare det i ferien, hvis jeg kunne tage hensyn til mig selv. MEN det kunne jeg ikke altid. For jeg kunne ikke få den samme fuldstændige ro i hovedet, som jeg får i hverdagen, hvor familien er af sted. Derfor havde jeg en del flere dage med migræne end jeg haft det sidste halve års tid. Det var sådan, det var i denne sommerferie – og i de foregående. Heldigvis bliver det hele hele tiden bedre og lysere, så der er håb for, at fremadrettede ferier også bliver lettere.
En anden ting, der kan være svært, når man holder ferie blandet med en stress tilstand er, at vi vel alle synes, at det burde være godt med ferie, så man kan slappe totalt meget af. MEN det kan man bare ikke som stressramt, når der er uro omkring en hele tiden. Andre folk glæder sig til ferien, så de kan falde lidt ned og få deres indre hverdags-stress-niveau lidt ned, men den virker omvendt på mig.

Jeg vil lige remse nogle ting op, som fyldte i mig, da vi holdte ferie sammen:
  • Bare det at skulle pakke til mig selv og familien, når vi skulle på tur, ferie eller i sommerhus var en ordentligt omgang.
  • Bare det at skulle ud af døren alle mand på én gang.
  • Bare det at vi ikke havde en fast madplan, som vi plejer.
  • Bare det at der indimellem var legekammerater på besøg.
  • Bare det at der var uro, når jeg havde brug for mit hvil midt på dagen.
  • Bare det at alle mand var hjemme til alle måltider og det gav mere opvask.
  • Bare det at vi var på ture og jeg ikke kunne få mit hvil.
  • Bare det at der var mennesker omkring mig hele tiden.
  • Bare det at skulle planlægge en udflugt.
  • Bare det at jeg gerne ville planlægge min dag, som jeg plejer at gøre for at kunne overskue den, men at familien ikke var på ferie for at planlægge, men hellere ville tage tingene, som de kom… Kan du forestille dig det?

Der var mange flere ting, der gav mig udfordringer i ferien. Udfordringer som jeg, jo allerede inden ferien, var bekymret for. Udfordringer som gav mig migræne og træthed.

HELDIGVIS…

Så havde min stresscoach inden ferien sagt til mig, at det VILLE blive hårdt for mig, at jeg VILLE komme til at falde i og ikke få taget mine daglige hvil, ro og gode gåture – og at jeg VILLE blive udfordret derved. Hun havde ganske ret og jeg elsker, at hun sagde tingene lige ud til mig.

HELDIGVIS…
Havde vi også en fantastisk ferie.

HELDIGVIS…
Nød mine børn, at vi ikke havde så mange planer og at vi kunne sidde under tæpper og slappe af eller falde i søvn på sofaen, på gulvet, i hængekøjen og at det var helt okay bare at være.

HELDIGVIS…
Er jeg blevet bedre til at acceptere min tilstand.

HELDIGVIS…
går det stille og roligt fremad, så jeg kan godt kigge tilbage på sidste års sommerferie og se, at jeg har det langt bedre i år end dengang.

HELDIGVIS…
er jeg blevet bedre til bare at være.

HELDIGVIS…
læser du med og bliver en smule klogere på det der med stress, eller tænker at du har eller har haft det på præcis samme måde.

 

Rigtig god dag til dig.

hjerte

 

 

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *