Prøv disse fuldkorns-kerneboller, som passer perfekt til en våd regnvejrsdag.

Sådan en god portion fuldkorns-kerneboller er ikke til at komme uden om på en dag som i går. Regnen plaskede ned fra en grå og kedelig himmel. Jeg var ude at gå tur med mine gode veninde og tidligere lærerkollega. Skønt, dejlig og herligt at få en god sludder igen. Ja, selvom regnen silede ned på de knap 5 km, vi gik, så betød det jo absolut ingenting i sådan et godt selskab.



FuldkornsmelImens gåturen stod på, havde jeg en portion dej til disse fuldkorns-kerneboller stående til hævning på køkkenbordet. Det er voldsomt smart at lave en dej – OG SÅ lave noget andet. Af og til kan jeg næsten glemme, at jeg har en dej stående til hævning.

Min søn roste mig for bollerne, og komplementerede dem for at være de bedste boller, han nogensinde havde smagt. Ikke dårligt! Jeg er ikke i tvivl om, at det er den lange hævetid, der gør en verden til forskel.

Her får du opskriften:

Du skal bruge: fuldkorns-kerneboller
130 g forskellige kerner. (Jeg brugte græskarkerner, sesamfrø og hørfrø.)
2 dl vand
25 g gær
1 spsk. sukker
3 dl kernemælk
1 tsk. fint salt
1 dl flydende margarine
200 g fuldkornshvedemel
400-500 g hvedemel
1 æg til pensling




Fremgangsmåden:
Put kerner og vand i en gryde, rør rundt og lad det koge op. Sluk for komfuret og lad det stå i 10 minutter.
Smuldr en halv pakke gør i en skål og drys 1 spsk sukker henover. Rør rundt. Gær og sukker opløses sammen. Det ser mærkeligt ud, men giver et godt resultat.
Når det er opløst og “smeltet” sammen, drysses fint salt i skålen.
Hæld kernemælken i gryden med kerner og vand. Rør rundt. Når blandingen er lunken, hældes det i skålen med gæren.
Tilsæt flydende margarine og fuldkornshvedemel. Rør rundt.
Tilsæt lidt efter lidt hvedemel, rør og ælt. Dejen skal røres meget og skal til sidst være lidt klistret. Under hævetiden suger kernerne nemlig noget at væsken til sig.




Stil dejen til hævning med et fugtigt klæde over på køkkenbordet i ca. 2 timer.
Efter 2 timer æltes dejen igennem og formes til de små boller og brød, man vil have. (Jeg lavede 16 aflange og trekantede brød. Jeg formede en aflang og flad dej, som jeg “skar” brødene ud af. På den måde fik de nogle rå og lækre kanter).
Sæt brødene på en bageplade med bagepapir og lad dem efterhæve med klæde over i ½-1 time.
Pisk et æg sammen med en gaffel og pensl brødene med ægget.
Bag brødene i ovnen ved 180 grader varmluft i ca. 15 minutter. (Efter ca. 10 minutter byttede jeg plads på mine to bageplader, så begge kom til at få den øverste og nederste varme. Det synes jeg, giver det bedste resultat i MIN ovn).

Værsgo, bon appetit.
En perfekt eftermiddagsbolle med varm kakao.
Der findes ikke noget bedre i sådan et bolle-kakao-vejr 😉

 

www.meskildsen.dk

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *