Fuldkornsbagels1

Det der med madpakker, det er altid lidt spændende. Vi skal have madpakker, der er næringsrige, mættende og spændende, så vi gider at spise dem. Det gælder både børn og voksne. Vi voksne kan bedre acceptere en kedelig madpakke, fordi vi ved, at vi har behov for maden. Børn er altså lidt anderledes. Hvis madpakken er dum og kedelig, så gider de ikke spise den, næsten lige meget hvor sultne de er. Jeg er slet ikke fortaler for at lave madpakker, der er fyldt med små mærkelige dimser, pynt, pakker osv. Nej, det skal jo også være overskueligt. Med min fortid som folkeskolelærer har jeg ofte set børn sidde med madpakker, der var så flotte og spændende, at børnene slet ikke kunne overskue, hvor de skulle begynde. Jeg har altid sagt til børnene, at de skal starte med det sundeste først, og hvis de ikke vidste, hvad det var… Ja, så fik vi en snak om indholdet i deres madpakke. Jeg gjorde det gerne, men i virkeligheden synes jeg, at det ville være guld værd, hvis forældrene tog sig den tid sammen med børnene til at snakke om deres madpakke. Det er trods alt en meget vigtig og stor del af børnenes hverdag og mange børn glæder sig faktisk til deres madpakke. De er faktisk sultne – de arbejder jo hårdt. Desuden er jeg faktisk ret sikker på, at de fleste forældre gerne vil have kloge, sunde og friske børn. En anden vigtig bemærkning, jeg har om børns madpakker er, at jeg synes, det er synd for børn i dag at de får SÅ meget usundt med i madpakken. Bevares – børn i dag spiser også sunde madpakker, men der findes MANGE madpakker rundt omkring i skolerne, hvor der lige er en pakke kiks, en kage eller lignende. Jeg er sikker på, at forældrene putter det i madpakken for at gøre børnene glade, men hvis forældrene ikke gjorde det, så er jeg sikker på, at børnene blev mere glade ved helt særlige begivenheder, fx når man selv har fødselsdag eller dagen efter fars fødselsdag, hvor der var en pandekage tilovers. Jeg tror, det er uvidenhed, mangel på omtanke og angst for konflikter med børnene fra forældrenes side. Det er MIN mening.
Jeg bliver både ked af det og rystet, når min søn i 2. klasse beklager sin nød over at mange af hans klassekammerater TIT (efter hans opfattelse) har usundt med i madpakken. Jeg fatter ikke, at voksne ikke er klogere. Jeg fatter det simpelthen ikke!

Jeg elsker at bage, så det er nemt for mig at “klaske” en dej sammen og jeg gør det ofte. Jeg tror, det er et spørgsmål om øvelse. Øvelse gør jo som sagt mester, så det er bare med at komme i gang.

Jeg har aldrig prøvet at bage bagels før, så det skulle altså prøves i dag, og det bliver bestemt ikke sidste gang.

For at vi kan leve et sundt og langt liv, er der en række kostråd, det anbefales, vi følger. En af de officielle kostråd er:

Vælg fuldkorn

Så det gør vi!
Mine børn elsker bløde fødselsdagsboller, men da der overhovedet ikke er noget fuldkorn i dem, er det kun ved særlige lejligheder, de bliver bagt. Hvis børnene altså vælger det, hvilket de ofte gør.
Det at spise brød med fuldkorn er en rigtig god idé. Fuldkorn indeholder mange kostfibre, vitaminer og mineraler. Fuldkorn mætter rigtig godt. Det betyder, at du spiser mindre og får lettere ved at holde vægten. Desuden er fuldkorn godt for fordøjelsen og holder maven i gang. What’s not to like?
Når man køber brød, skal man gå efter pakker med nøglehulsmærket på. Det betyder at der er et højt indhold af kostfibre og fuldkorn i varen. Det er i brød, gryn, mel, morgenmadsprodukter, ris og pasta. Det kan være svært, OM man får nok fuldkorn, når brødet er hjemmebagt. Her skal man gå efter en huskeregel:

Huskeregel når du bager selv
Huskeregel når du bager selv
Opskriften på Fuldkornsbagels:

50 g gær
3½ dl vand
1 spsk. rørsukker
2 æggehvider
300 g groft rugmel
300 g hvedemel
100 g havregryn
2 tsk. salt
1 æg til pensling
3-5 spsk. sesamfrø
3-5 spsk. solsikkekerner.

Sådan laves de:

Opløs gæren i det lunkne vand. Kom rørsukker i og lad det oplæse. Pisk æggehviderne stive med et lille nip salt. Vend æggehviderne med væden i røreskålen. Bland mel, havregryn og salt sammen i væden. Rør det sammen i din røremaskine eller ælt rigtig godt til dejen er ensartet. Lad dejen hvile et lunt sted i en skål med et fugtigt klæde over i 45 minutter.
Tænd ovnen på varmluft 225 grader.
Ælt dejen og del den i 12 stykker. (Jeg synes, de blev lidt små, så næste gang, vil jeg nok dele den i 8). Tril stykkerne til en pølse og saml enderne i en ring. Dej ringene skal nu koges i vand ca et halvt minut hver. Du kan godt koge 2-3 stykker ad gangen. Tag dem op med en hulske og lad dem tørre et par minutter på et viskestykke. Læg dem nu på en bageplade med bagepapir. Pensl dem med sammenpisket æg og drys med solsikkekerner og sesamfrø.
Bag dem i 25 minutter. Efter de første 10 minutter skal ovnen skrues ned til 200 grader. Bag dem nu de sidste 15 minutter ved 200 grader.
Tag dem ud af ovnen og lad dem afkøle på en rist.

Her til morgen lagde jeg to bagels i hver barns madpakke. De var skåret over som en burgerbolle, smurt med grøn pesto, og fyldt med salat og varmrøget laks.
Desuden var der en banan, en pakke rosiner, en gulerod og nogle sukkerærter. Jeg håber, deres hjerner og kroppe tager godt imod en god og sund madpakke, så også mine børn har det godt og kan lære godt.

God fornøjelse og god dag!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *