Når forældresamarbejde styrker og gør godt

I min verden er forældresamarbejde guld værd. Vi behøver ikke at være enige om alt. Bare vi kan holde en god tone og behandle hinanden med respekt og ligeværd, så når vi rigtig langt.

Hvis du googler forældresamarbejde, så kommer der en del frem vedr. skole-hjem-samarbejde og institution-hjem-samarbejde. Det er ikke det, dette indlæg kommer til at handle om. Det er forælder-forælder-samarbejde.

forældresamarbejde

Dette indlæg udspringer af en fantastisk eftermiddag, jeg havde i går. En mor fra sønnikes klasse havde inviteret mig på kaffe (uden drenge med store ører, hvilket jeg vil komme ind på lidt længere nede). VI snakkede om alt og ingenting, som man siger. Vi drak kaffe, vi lyttede, snakkede, fortalte og forstod. Og det vigtigste på eftermiddagen var, at vi endte med at begge vores drenge kom hjem til dem og så, hvordan vi hyggede os sammen. At børnene ser og oplever, at deres forældre faktisk har en god tone sammen, kan hilse, smile, snakke og samarbejde. Jeg ved godt, at børn ikke tænker: Nu samarbejder vores forældre. Selvfølgelig gør de ikke det. Men de mærker en stemning, som er rar og hører en god tone. Alt andet lige, vil jeg mene, at det for børnene gør det sværere ikke at have respekt for hinanden og hinandens familier.
Behøver ikke at være bedste venner

Når det så er sagt, så er det jo ikke sådan, at jeg siger, at man skal være bedste venner og drikke kaffe med alle forældrene i klassen eller institutionen. Det kan man selvfølgelig ikke og det skal man selvfølgelig ikke. Men man kan godt hilse, smile, evt. stoppe op, være imødekommende og konferere bare en lille smule. Det skader absolut ingen. Tvært imod.  Du kan tro, at børn ser sådan noget. De lægger mærke til det helt ubevidst. Det gør det, alt andet lige, altså også lidt lettere, hvis der en dag opstår problemer, konflikter eller lignende, at man lige fatter knoglen og tager en stille, rolig og respektfuld snak. Til det, vil jeg hurtigt tilføje… Tænk dig om inden du ringer op. Vent lige 2-3 timer og mærk efter, om det stadig er et lige så varmt og ømt punkt for dig og dit barn. Alt det her, er der sikkert også en masse psykologer, pædagoger og. lign. der allerede har skrevet utallige bøger og artikler om. Det er min egen personlige erfaring (som mor og tidligere lærer), at man LIGE skal trække vejret en ekstra gang, inden man eksploderer over et andet barn eller lærer. De fleste mennesker er heldigvis fornuftige mennesker – HVIS de mødes med ligeværd og respekt. Det samme er sikkert gældende for dig selv 😉 – og også for mig.

Bedste venner eller ej

Det gælder selvfølgelig også børnene imellem. Jeg fortæller gerne og tit mine børn, at de ikke behøver at være bedste venner med alle de andre børn, MEN jeg forventer og forlanger, at de behandler andre børn (og voksne) med respekt og ligeværd. Man skal sgu behandler hinanden ordentligt, og det skal børn lærer hjemmefra og jo tidligere des bedre. Uvaner er nemlig meget svære at lave om på. Alle børn skal have det godt i børnehave, skole og institution – og det skal børn lære og vide.

Børn med store ører og spejlingsrefleks

Længere oppe i indlægget skrev jeg, at vi mødtes til kaffe UDEN børn med store ører. OG det er utrolig vigtigt, for børn har store ører. De hører alt. De ser alt. Og de spejler alt.
Børn skal derfor ikke vide og høre alt.
Lad mig lige give dig nogle eksempler. Nogle er opdigtige og andre er oplevede (alle navne er falske):

Viggo kommer gående med mor. De er på vej ud fra børnehavens legeplads. Man kan gå flere veje.
Mor: (skubber Viggo den anden vej) “Åhhhh, der kommer Silas’ mor, skynd dig den anden vej”. 

UPS!

Mor står og snakker med Pernilles mor på fritidshjemmets legeplads. Pernille og Louise står ved siden af med skoletasker på ryggen og venter. 
Pernilles mor: “Jamen, der er simpelthen så meget uro inde i den klasse. Pernille kommer tit hjem og fortæller, at Andreas og Kasper aldrig hører efter, hvad der bliver sagt til dem. Men det kan nu også godt forstå, med den familie Andreas har. Der er da ikke styr på noget. Det er bare synd, at han sådan lokker Kasper til at være med på vognen. Hans forældre kan slet ikke styre ham, efter han er blevet venner med Andreas. Han er fuldstændig ligeglad. Det er da også utroligt, at den lærer ikke kan gøre noget. Man skulle tro, hun var fuldstændig ligeglad”. 

UPS!

Mor, far og Peter sidder og snakker om dagen over aftensmaden. Peter havde haft en lidt træls oplevelse i skolen. 
Far: “Han skal sgu ikke røre dig. Du giver ham bare igen. Sådan der var hans far sgu også altid. Ja, æblet falder ikke langt fra stammen. Det er da utroligt, at han har fået sig sådan et godt job”. 

UPS! 

Ja, det er jo bare min mening at sige UPS! Jeg ved ikke med dig?
Ja, jeg kan fortælle dig, at sådanne samtaler og sætninger findes og sætter tanker igang inde i børnenes hoveder. Helt ubevidst afspejler de forældrenes tone, fremgangsmåde, holdninger og opførsel. Derfor skal man hilse pænt og evt. engang imellem snakke om de andre, lærerne osv UDEN børnene er til stede. Og i samme sammenhæng IKKE BARE være kritiske, sortseere og hoppe med på den negative vogn. Hvis en anden forælder har haft en træls oplevelse med noget, så lyt, men hold selv fast i din egen gode historie og erfaring. Og vær så glad for at du ikke har haft nogle trælse oplevelser. På samme måde som du skal lære dit barn at sige pyt, skal du jo også kunne det selv.

De ser, hører og spejler os. OG hvis de ser, hører og spejler positive, glade og samarbejdende forældre, så bliver de også positive, glade og samarbejdende børn.

Derfor er mit opråb til det: Det gode forældresamarbejde giver et godt børneliv. 

Behandl hinanden med respekt og ligeværd. Vi kan godt være uenige, men vi skal behandles ordentligt.

Ja, dette indlæg udsprang af mine tanker efter gårsdagens eftermiddag, hvor jeg mødte respekt, ligeværd, medmenneskelighed og forældresamarbejde. Det gjorde mig umådeligt glad. Det er ikke for på nogen måde at pege fingre af nogen, men kun for at påpege, hvor vigtigt, jeg synes det er.

Rigtig god weekend.

HUSK at nyde solen.

www.meskildsen.dk

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *