Se lige en rygende varm og lækker kyllingegrøntsagssuppe
Se lige en rygende varm og lækker kyllingegrøntsagssuppe

 

Efterår = suppetid

Sådan er det herhjemme. Suppe er en kæmpe favorit. Både fordi jeg kan bruge alle de grønstager, jeg har i køleskabet, det varmer lunt i halsen og maven, det er godt mod forkølelse, det er skønt efter en skovtur eller fodboldkamp, det blive aldrig dårligere på 2.dagen og så kan alle lide det så meget, at der blive gået til makronerne (suppegryden).

For nyligt stegte jeg to hele kyllinger i ovnen, som vi spiste til aftensmad sammen med pasta, tomatsalat og bønnefritter. En hel kylling stegt i ovnen smager fantastisk og det er noget at det nemmeste at lave. Det sviner lidt i ovnen, men det tørres hurtigt af igen med en våd klud.
Jeg vidste udmærket godt, at to hele kyllinger var rigeligt til os, men jeg havde selvfølgelig en bagtanke med det. Resterne og skroget skulle bruges om søndagen til en lækker suppe, der kunne stå og simre på komfuret, og få god og fyldig smag.
Da aftensmaden var spist, pillede jeg det sidste kylling af skrogene. Kyllingeresterne kom i køleskabet og skroget kom i en gryde. Jeg dækkede skroget med vand, og så var det klar til næste dags suppekogning.
Næste formiddag tændte jeg for komfuret og puttede nedenstående i gryden:
Toppen af en porre
2 gulerødder
1 persillerod
10 hele peberkorn
2 laurbærblade

Suppen stod og små simrede i ca 2 timer, hvorefter jeg siede det hele igennem et viskestykke. På den måde kunne jeg undgå alle urenhederne og grumset fra skroget og grøntsagerne. Jeg hældte suppen tilbage i gryden og kogte suppen stille og roligt ind i en times tid. Jeg smagte til med salt. Den var lidt grov i smagen, men det gjorde ikke spor, for den ville senere blive suppleret op med vand, kylling og grøntsager. Herefter slukkede jeg og lod gryden stå på komfuret til sidst på eftermiddagen. Der var hele dagen en lækker duft i huset af god og varm suppe og gode råvarer.

Da eftermiddag oprandt var det tid til den sidste del af mors kyllingesuppe-maraton.
Jeg skrællede 1 gulerod, ½ persillerod og skar dem i stykker sammen med resten af porreren. Det kom i suppegryden sammen med en tsk stødt chili og en liter vand, og blev kogt godt igennem. Efter 15 minutter stak jeg stavblenderen i og gav det en ordentlig omgang, til der ikke var flere klumper tilbage.
Jeg skrællede nu 1 gulerod mere, ½ persillerod og 1 gulbede (Jeg ved ikke, om det hedder det. Det er ikke en rødbede, men en gulbede), og skar dem i meget små firkanter. Stykkerne var ca ½ cm. På den måde er grøntsagerne ikke helt så “farlige” for mine, nogle gange, lidt grøntsagsforskrækkede børn, og de er nemmere at sluge sammen med suppen, hvis man altså kan sige sådan.
Nu pillede jeg kyllingeresterne fra den foregående dag i mindre stykker og tilsatte det til suppen sammen med grøntsagerne.
Det hele kogte med suppen i 10 minutter og sidst til tilsatte jeg 2 spsk. Cheasy fraiche, for at gøre suppen mere cremet.

Suppen blev serveret med flutes, der var skåret over og varmet i ovnen med cheddarost på. De der havde lyst, kunne putte lidt pastarester var dagen før i suppen. Enkelte i familien syntes, at suppen var lige stærk nok, men så kunne smagen neutraliseres og nedjusteres lidt med en skefuld fraiche ovenpå. Det var så lækkert og ungerne var vilde med det.

Bon appetit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *