Når jeg skriver om stress som tabu, så mener jeg faktisk, det er et meget vigtigt punkt, som du bør læse. Jeg har så meget at skrive, at jeg må dele det op i en serie om Stress som tabu. Dette er først del.

Stress som tabu … Ja præcis … Stress er for mange mennesker tabubelagt, men det er der absolut ingen verdens grund til. Tvært imod. Det gør kun ondt værre, mener jeg.
Jeg har tidligere skrevet et indlæg om tabu. I den forbindelse handlede det ikke om min egen stresssituation, men om mine forældres alkoholmisbrug, som jeg også har været meget plaget af. Du må meget gerne læse indlægget her.

 

Det var et af mine første indlæg her på bloggen, hvor jeg ytrede en del personlige følelser, oplevelser og erfaringer. Noget af det, der var rigtig svært for mig … for det var så tabubelagt. Jeg har sidenhen skrevet en masse personligt og, måske for nogle, meget tabubelagt, men jeg kan mærke, at det gør mig godt at folk ved, hvordan virkeligheden er hos mig. Jeg kan da godt have lidt ekstra bankende hjerte, når jeg skriver og udgiver det, for jeg ved jo i virkeligheden ikke, hvordan folk modtager det, men jeg ved, at det er bedst for mig ikke at skjule en masse. Jeg hader løgne.

hvad er du bange forTabuet gør kun værre

I indlægget skrev jeg faktisk således:

Tabu er “det vi ikke snakker om”. Det vi ikke taler om, fordi vi ikke skal blande os i hinanden, vi vil ikke gøre nogen kede af det eller rippe op i gamle oplevelser. Tabu er ikke noget, man har aftalt. Jeg betragter det nærmest som et psykisk spil, der foregår i en forsamling.

Og jeg mener stadig, at det er præcis det, det handler om. Nu vender jeg det lige mod den stressramte. Det kan fx være mig selv, for jeg er også stressramt. Nu er jeg ikke én, der har haft min stresssituation tabuiseret, men alligevel … Lad os nu antage, at jeg blev sygemeldt med stress, men ikke vil fortælle min arbejdsplads, hvad jeg fejler, hvorfor osv., så vil arbejdspladsen og kollegaerne jo ikke have en ærlig chance for at hjælpe og forstå mig, nu og når jeg engang skal vende tilbage til arbejdet.Eksempel 2

Det kunne også være, at jeg kun fortalte til mine allernærmeste eller slet ikke engang til dem, at jeg var sygemeldt med stress, men helst undgik at fortælle det til andre, for det kommer ikke andre ved. Jo, det gør det faktisk, for hvis du lyver for andre, så lyver du også for dig selv. BUM! Som stressramt har du brug for andre – mange andre. Du vil blive overrasket over, hvor mange du kender, der har haft stress eller kender nogle, der har haft stress. Du vil blive overrasket over, hvor godt og rart det kan være, hvis andre ved det. Du har brug for at vide, at du IKKE er alene i verden, at du IKKE har fejlet og at der IKKE er noget i vejen med dig.

Personligt udtryk

Når vi vil passe på os selv ved fx ikke at sige noget til noget – at holde stress som tabu – så ser jeg det som et tegn på usikkerhed. Vi stressramte kan meget ofte føle os usikre, dumme, dårlige og forkerte. Vi tænker meget tit:

Jeg er ikke god nok til mit arbejde.
Jeg er faktisk slet ikke god nok til noget.
Det er også bare min egen skyld.
Bare man ikke kan se det på mig.

Vi tror, det er en måde, vi passer på os selv. Det er nemlig meget svært for os at stå frem og sige, at der er noget, vi ikke har styr på. Det er utroligt vanskeligt. Vi vil jo heller ikke belemre andre med vores problemer, vel?
Personligt var jeg selv utrolig dårlig til det i starten. Jeg ville jo helst have helt styr på det hele. Jeg ville ikke være svag. Jeg ville ikke bede om hjælp, for: Vi HAR styr på det.

Eller har vi?

GU har vi ej, mand. Hvis vi havde det, så var vi ikke havnet her. Men NU FÅR vi styr på det. Når du bliver stresssygemeldt, har du tid og ro til at mærke dig selv og mærke dine omgivelsers omsorg. Det er en gave at få ro og tid til det. Ja, selvom det havde været bedst ikke at havne her, men nu er du her… Så få det bedste ud af det.BRYD TABUET – NU!

Så stå frem og fortæl hvordan du har det. Vær ligeglad med at andre ikke ved, hvad de skal sige til dig. Og lad så vær med at sige, at du har det fint, ik´? Lign udskidt æblegrød, som man gør, når man har stress, for du har ikke energi og overskud til at gøre dig lækker. Hvis du har, så bruger du din sparsomme energi på det forkerte og ikke på at “komme” dig indeni (tror jeg altså). Din energi skal bruges fornuftigt nu. Det er vigtigt at din familie, forældre, mand eller kone hjælper dig. Det er IKKE dig, der skal stå for støvsugningen, madlavningen, indkøb, tøjvask, forældremøder mm. Hvad ville du gøre, hvis du havde brækket benet? Min stresscoach brugte en fantastiske og letforståelig vending: “Din hjerne er brækket og den skal have tid til at hele nu”.
Du er sygemeldt, for pokker. Også fra hjemmet. Du har brug for at bruge din meget sparsomme energi rigtigt. Din hjerne er fysiologiske nedbrudt for en stund, og det er der en rigtig god grund til. Stress. Du kan ikke kapere mere. Du kan ikke rumme mere. STOP OP.

SÅ BRYD TABUET – NU!

hjerte

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *