I december skal man da bage vaniljekranse og pebernødder. Skal man ikke?

“Its beginning to look a lot like Christmas”

Det er tid til indkøb, hygge, bagning, latter og glæde.

Jeg har været i gang med julebagning, som bestod af vaniljekranse og pebernødder. Jeg er i tvivl om den portion, jeg har bagt, holder helt til juleferien, men så må vi jo bare i gang igen. Det er jo ikke det værste, vel – tværtimod.

Peberbødder og vaniliekranse

Opskriften på vaniljekranse: 

Du skal bruge:
½ vaniljestang
180 g sukker
200 g blødt smør (jeg havde mit til at stå på køkkenbordet i et døgns tid inden bagningen)
1 æg
75 g mandler
250 g hvedemel

Sådan gør du:
Blend mandlerne til fint mel.
Flæk vaniljestangen og skrab vaniljekornene ud. (Jeg ELSKER den duft. Mmmmm…)
Mas vaniljekornene og lidt af sukkeret sammen, så vaniljekornene fordeler sig i sukkeret.
Rør vaniljesukkeret og smørret godt sammen.
Rør røret i blandingen.
Tilsæt mandelmal og hvedemel og ælt dejen sammen.
Put dejen i en sprøjtepose med en stjernetyl i enden.
Tænd ovnen på 200 grader.
Sprøjt kransene ud på bagepapir på en bageplade. Det er lidt sejt for fingrene og egentligt temmelig svært, synes jeg. Mine vaniljekranse blev store og rustikke, men det kan jeg egentligt godt lide  🙂
Bag vaniljekransene i 12-14 minutter. Hold øje med dem og tag dem ud, når de er let gyldne.
Afkøl på en bagerist.
Opbevar i en fin juledåse og server for dine julegæster eller brug dem som værtindegave.




 

Opskriften på pebernødder:

Du skal bruge:
250 g blødt smør, der har stået på bordet i noget tid
250 g hvidt sukker
1 tsk friskrevet ingefær
1 tsk kanel
1 tsk stødt kardemomme
1 tsk peber
1 tsk bagepulver
1 tsk natron
1 dl piskefløde
500 g hvedemel

Du skal gøre sådan:
Pisk smør og sukker godt sammen.
Pisk fløden i stille og roligt.
Rør de tørre ingredienser sammen og røres i skålen med de våde smør, sukker og fløde.
Ælt og saml dejen, så du nemt kan trille små pebernødder.
Del dejen i 4 dele og rul dem hver ud til lange pølser med ca 1 cm i tykkelse.
Skær en masse små “nødder”. De skal være lige store.
Fordel dem jævnt på en bageplade med bagepapir.
For det fine udtryk skal du trille pebernødderne til kugler.
For det rustikke udtryk skal du “bare” sætte dem på pladen efter at have skåret dem.
Bag dem i ovnen på 200 grader i 8-10 minutter. Hold øje med dem.
Lad dem køle af på en bagerist.

Portionen er stor, så jeg gemte ca. halvdelen af dejen, som vi så senere kan tage ud af køleskabet, skære ud, trille og bage. Vupti, så er det IGEN nybagte pebernødder. Det tager ikke lang tid.





Bon appetit – og hyg jer med bagningen og spisningen.

 

With all my love




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *